Vier tips voor een groene huisrenovatie!

Het valt niet te ontkennen dat nieuwe eco-woningen een fantastische stap zijn in de richting van een koolstofarm land, maar ook is het zeker belangrijk om al bestaande huizen aan te passen zodat ze groener worden. Dit is van belang omdat het beter voor het milieu is, maar je kunt daardoor natuurlijk op de lange termijn ook geld besparen. Lees bijvoorbeeld eens alle informatie over gas water licht kosten. Je zult dan zien dat je met een paar simpele aanpassingen al snel energie en dus geld kunt besparen. Vergelijk energie kan hiervoor natuurlijk ook, maar voor nog grotere besparingen gebruik je de onderstaande tips. 

Beglazing

Meer dan 10 procent van de energie van een huis kan via de ramen verloren gaan, dus het is essentieel dat je huis voorzien is van een goede geïsoleerde beglazing. Het vervangen van ramen met enkele beglazing door versies met dubbele of zelfs driedubbele beglazing zal de warmteoverdracht vertragen. Om dit verder te verminderen, kun je een product overwegen dat is gevuld met een gas met een lage geleidbaarheid, zoals argon. Het is zelfs mogelijk om glas met een lage emissiviteit te kopen. Dit heeft een speciale coating wat ervoor zorgt dat de warmte terug gereflecteerd wordt de kamer in.

Isolatie

Het is zinloos om hernieuwbare energie aan je huis te koppelen als het zo slecht geïsoleerd is dat de warmte er rechtstreeks uitstroomt. Isolatie is essentieel voor elke eco-renovatie, omdat maar liefst 40 procent van het warmteverlies van een huis te wijten is aan een gebrek daaraan. Het isoleren van zolder- of spouwmuren is relatief eenvoudig. Dit kan met verschillende materialen, van schapenwol tot expanderend schuim. Het kost natuurlijk wel wat geld, maar na een paar jaar zul je al winst behalen door deze investering. Ook veel andere delen van je woning kun je isoleren tijdens je groene renovatie.

Zonnepaneelsysteem

Zonnepaneelsystemen kunnen worden gebruikt om warm water te produceren of elektriciteit op te wekken. Zonne fotovoltaïsche (PV) systemen zetten zonlicht om in elektriciteit. Ze hebben geen direct zonlicht nodig om te werken dus je kunt energie op een bewolkte dag genereren maar je moet ze wel aan een dak of muur bevestigen die binnen 90 graden naar het zuiden is gericht. Een nadeel van de zonnepanelen is dat dit vrij veel geld kost. Alsnog zal dit het waard zijn, want na een aantal jaren zul je je investering al terug hebben gewonnen.

Vloerverwarming

Als je altijd al radiatoren hebt gebruikt, is het misschien tijd voor verandering. Vloerverwarming is een geweldig alternatief en moet eenvoudig te installeren zijn als je vloeren verwijdert als onderdeel van het renovatieproces. Het werkt bij een temperatuur die slechts een paar graden warmer is dan de kamertemperatuur door warm water te laten circuleren door een netwerk van verknoopte leidingen die onder je vloer zijn geïnstalleerd. Door de lage bedrijfstemperatuur kan de vloerverwarming eenvoudig worden gekoppeld aan alternatieve verwarmingsbronnen met vergelijkbare lage temperatuuruitgangen, zoals thermische zonne-energie of warmtepompen. Op deze manier word je woning direct groener!