Zo kun je je huis energiezuiniger maken 

We hebben het geluk te leven in een tijdperk dat wordt gedomineerd door technologie en innovatie. Slimme technologie, efficiënter vervoer en handige apps zijn overal, waardoor het voor ons allemaal gemakkelijker wordt om efficiënter te leven. Dus, met al deze geweldige innovaties, wordt het steeds beter mogelijk om groen te leven. Hier kun je al voor zorgen door in een energievergelijker te kiezen voor een groene leverancier van stroom. Daarnaast zijn er nog veel meer manieren waar je gebruik van kunt maken om energiezuiniger te worden. Check bijvoorbeeld de onderstaande tips om dit te doen bij je huis. 

Start een composthoop 

Je hebt niet veel ruimte in je achtertuin nodig om een ​​composthoop te beginnen. Compost is het resultaat van organisch afval dat in een stapel of container wordt bewaard en na verloop van tijd vergaat. Je groente- en fruitafval wordt niet alleen waardevolle meststof voor je gazon of tuin, maar het vermindert ook de hoeveelheid afval die je dagelijks produceert.

Vervang de gloeilampen

In 2014 stopten fabrikanten met de productie van gloeilampen van 60 watt en 40 watt. Maar we zijn niet gedoemd om in het donker te leven. Halogeenlampen, compacte fluorescentielampen (CFL’s) en light-emitting diode (LED)-lampen bieden een langer licht en zijn energiezuiniger dan je oude gloeilampen. Aangezien het gemiddelde huis 40 lampen gebruikt, is het overstappen op groenere lampen een geweldige manier om te besparen op je elektriciteitsrekening.

Sluit ramen af

Ga een stap verder door de luchtlekken in en rond de ramen in je huis af te dichten. Als je ramen tochtig zijn, overweeg dan om tochtstrips rond de kozijnen toe te voegen. Voeg een kraal siliconenkit toe over eventuele scheuren in je gipsplaat of breng een vel krimpfolie aan op je ramen. Het dichten van kieren en scheuren is een gemakkelijke en goedkope manier om de energiekosten te verlagen.

Was niet met heet water

Laat je wasmachine niet met heet water lopen en kies indien mogelijk voor koud of warm water. Volgens experts wordt 90% van de energie die door je wasmachine wordt gebruikt om het water te verwarmen en de andere 10% om de machine te laten draaien. Dit betekent dat het gebruik van koeler water voor elke lading potentieel een aanzienlijke hoeveelheid energie kan besparen. Zo kun je waarschijnlijk ook besparen op je gaskosten, wat van belang is aangezien de gasprijs verwachtingen er niet positief uitzien.

Installeer zonnepanelen

Hoewel zonnepanelen niet bepaald goedkoop zijn, worden ze een populaire manier om warm water te verwarmen en elektriciteit op te wekken voor huizen. Zonnepanelen hebben dan ook veel voordelen! Ze helpen je op de lange termijn geld te besparen op je energierekening, bevorderen een lager verbruik van fossiele brandstoffen en kunnen je helpen in aanmerking te komen voor belastingvoordelen en subsidies. Doorgaans worden ze op je dak geïnstalleerd en besparen ze op je elektriciteitskosten door onafhankelijk van je nutsbedrijf energie op te wekken. Leveren je panelen te veel energie op? Geef dit dan terug aan je energieleverancier tegen een vergoeding!